آزمایش خاک
تمام ساخت و سازها و کارهای کشاورزی بر روی خاک صورت می گیرد. می توان گفت خاک یک عنصر مهم در فعالیت های بسیاری از حوزه ها به حساب می آید. به همین دلیل بررسی ویژگی های خاک، مقاومت و نوع خاک قبل از شروع ساخت و ساز یا انجام فعالیت های کشاورزی ضروری است. خاک در انواع تیپ ها قرار دارد که برخی از انواع خاک مناسب انجام پروژه های عمرانی نیستند و اگر بر روی چنین خاک هایی ساخت و ساز صورت بگیرد، احتمال تخریب و آسیب در برابر لرزه ها و بار حاصل از سازه بسیار زیاد خواهد بود. به همین جهت قبل از شروع بسیاری از عملیات های ساخت و ساز انجام آزمایشات خاک ضروری است. هزینه آزمایش خاک را میتوانید از کارشناسان ما استعلام بگیرد و از مشاوره رایگان استفاده کنید. هدف ما در ژئوکاو بررسی موضوع مهم آزمایش خاک، هزینه آن و نحوه انجام آن است در ادامه با ما همراه باشید.
آزمایش خاک چیست؟
آزمایش هایی که برای بررسی دقیق ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک انجام می شود را آزمایش خاک می گویند. آزمایش خاک در صنعت ساختمان برای ساخت یک سازه مستحکم و مقاوم تاثیرگذار است. آزمایش خاک موارد مهمی اعم از مقاومت برشی خاک، قدرت باربری و تحمل وزن خاک، چگالی خاک، میزان تخلل و نفوذپذیری خاک، اسیدیته خاک و دانه بندی آن را بررسی کرده و اطلاعات مهمی از خاک در اختیار مهندسان ژئوتکنیک قرار می دهد. این اطلاعات هم در صنعت ساختمان و هم در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد. مهندسان عمران با کمک آزمایش خاک می توانند سازه های مقاوم و استاندارد طراحی کرده و بسازند که در مقابل زلزله و بار سازه مقاومت داشته باشد.
آزمایش خاک چه کاربردهایی دارد؟
آزمایش خاک راهی برای داشتن سازه ای محکم و استاندارد قبل از شروع پروژه های بزرگ است. کاربردهایی که آزمایش خاک می تواند در زمینه پروژه های عمرانی داشته باشد عبارتند از:
- آزمایش خاک به تشخیص تیپ خاک و عناصر سازنده آن می انجامد.
- با انجام آزمایش خاک می توان ساختمان های آسمان خراش، سدهای خاکی، انواع پی ها و دیوارهای بزرگ را ساخت.
- میزان باربری و مقاومت خاک با این آزمایش تعیین می شود.
- با انجام این آزمایش نوع مصالح و مقدار آن را برای ساخت و ساز می توان تعیین کرد.
- با آزمایش خاک می توان مسیرهای مقاوم سازی ساختمان را تعیین کرد.
- نتایج آزمایش خاک علاوه بر کاربرد در مهندسی عمران در صنایع کشاورزی ، معدن کاری و زمین شناسی نیز استفاده می شود.
آیا همه پروژه ها نیاز به آزمایش خاک دارند؟
پاسخ این سوال خیر است. همه پروژه های عمرانی نیازمند آزمایش خاک نیستند. از جمله مواردی که در آن نیازی به آزمایش خاک نیست موارد زیر هستند.
- ساختمان های با زیر بنای کمتر از 300 متر مربع نیازی به انجام آزمایش خاک ندارند.
- سازه هایی که اهمیت پایینی دارند مثل سوله ها و انبارها.
- ساختمان هایی که 4 طبقه ای یا پایین تر هستند.
- سازه هایی که در همسایگی و زمین مجاور آنها قبلا آزمایش خاک صورت گرفته است. در این شرایط از داده های آنها می توان استفاده کرد.
- در زمین هایی که احتمال روان گرا یا تورم خاک نباشد نیازی به آزمایش خاک نیست.
- اگر در اطراف زمین، سازه های کمی باشد و وضعیت خاک مناسب باشد نیازی به آزمایش خاک نیست.
- اگر محل انجام پروژه روی گسل قرار نداشته باشد.
- در مکان هایی که آب های زیرزمینی در سطوح پایینی قرار دارند.
برگه سبز ژئوتکنیک
برگه سبز ژئوتکنیک برگه ای است که در آن اطلاعات مهمی در مورد خاک محل احداث ارائه می شود. در این برگه خصوصیات و ویژگی های خاک، مشکلات خاک محل احداث و راهکارهای فنی برای حل این مشکلات بیان می شود. برای ساخت ساختمان های بزرگ بهتر است تست خاک انجام شود. به همین جهت شهرداری تهران برای ساختمان های با طبقات بالاتر و با زیر بنای 2000 متر مربع انجام آزمایش خاک را الزامی دانسته و برگه سبز ژئوتکنیک باید ارائه گردد.
انجام آزمایش خاک چه مراحلی دارد؟
آزمایش خاک کاری تخصصی است که حتما باید توسط افراد ماهر و متخصص در این زمینه صورت گیرد. مهندسان برای این کار نیازمند تجهیزاتی خاص هستند. برای تسریع روند انجام آزمایش خاک، حتما انجام این تست را به یک گروه با سابقه در این زمینه بسپارید. مراحلی که در انجام آزمایش خاک طی می شود موارد زیر می باشد.
مراحل انجام آزمایش خاک
01
نمونه برداری از خاک
اولین مرحله از آزمایش، نمونه برداری است. نمونه برداری بسته به نوع پروژه می تواند به صورت دستی یا ماشینی باشد. نمونه برداری از محل پروژه از جاها و عمق های متفاوت انجام می شود. سپس مواد اضافی مثل سنگ ها از آن جدا می گردد.
02
بررسی ویژگی های فیزیکی خاک
ویژگی های فیزیکی خاک مانند وزن خاک، رطوبت، حجم و چگالی خاک در این مرحله مشخص می گردد.
03
بررسی ویژگی های مکانیکی خاک
در این مرحله رفتارهای خاک در شرایط مختلف مورد بررسی قرار می گیرد. آزمایش فشار محوری و مقاومت برشی خاک برای تعیین مقاومت خاک در برابر بارگذاری ها و همچنین تغییر شکل و رفتار آن در این شرایط مشخص می گردد.
04
تجزیه و تحلیل داده ها
در این مرحله نتایج آزمایش های فوق تجزیه و تحلیل می شوند. تحلیل داده ها نیازمند تجربه کافی مهندسان ژئوتکنیک است تا پارامترهای مهندسی از جمله ویژگی های هیدرولیکی خاک و اصطحکاک داخلی آن به درستی تحلیل شود.
05
گزارش نتایج
نتایجی که از آزمایش خاک به دست می آید طبق گزارشی جمع آوری می گردد. تمام موارد اعم از نمونه برداری، نوع آزمایش ها و نتایج به دست آمده در گزارش ذکر می شود. همچنین توصیه های فنی به مهندسان عمران برای تصمیم گیری بهتر در گزارش ها ذکر می گردد.
06
صدور دفترچه نتایج آزمایش
آخرین مرحله از کار شرکت آزمایشگر برای انجام آزمایش خاک، صدور دفترچه مکانیک خاک است. در این مرحله دفترچه ای حدود 70 صفحه ای با گزارشی دقیق از نتایج آزمایشات خاک ارائه می گردد. این دفترچه در مراحل ساخت وساز، زیر سازی و طراحی ساختمان بسیار مهم و تاثیر گذار است.
مراحل اداری آزمایش خاک به چه صورت است؟
گرفتن مجوزهای لازم برای ساخت و ساز یکسری مراحل اداری را باید طی کند. آگاهی از این فرآیند می تواند به برنامه ریزی مالک برای شروع پروژه کمک کرده و از اتلاف وقت جلوگیری کند. مراحل اداری آزمایش خاک به ترتیب عبارتند از:
- بازدید اولیه از محل توسط کارشناسان شرکت آزمایشگر
- عقد قرارداد و توافق قیمت با آزمایشگاه خاک
- حفاری خاک و برداشت نمونه از خاک
- حضور کارشناس ناظر ژئوتکنیک در محل
- انجام آزمایشات خاک
- صدور دفترچه نتایج توسط آزمایشگاه
- ارسال مدارک به نظام مهندسی و گرفتن پاسخ آن
مرحله اول: بازدید از محل پروژه
در اولین مرحله، سازنده باید به یک شرکت معتبر در زمینه آزمایش خاک مراجعه کند. سپس برای بازدید، کارشناسان آزمایشگاه به محل خواهند رفت. در این بازدید نوع حفاری دستی یا ماشینی تعیین و هزینه ها برآورد می شود. همچنین جهت ساختمان از نظر شمالی و جنوبی مشخص می شود.
مرحله دوم: عقد قرارداد با آزمایشگاه
در مرحله دوم آزمایشگاه خاک با مالک قراردادی تنظیم می کند که در آن تمام خدمات آزمایشی که قرار است انجام شود شرح داده شده است. همچنین هزینه تست خاک توافق می شود. در این مرحله برگه سبز ژئوتکنیک به مالک داده می شود و مالک باید برای استعلام آن را به دفتر خدمات الکترونیک ببرد. دفتر خدمات الکترونیک اعتبار پروانه شرکت آزمایشگاهی را بررسی کرده و استعلام می کند. در صورت تایید شرکت مربوطه، برگه سبز ژئوتکنیک سریال می شود.
مرحله سوم: حفاری
بسته به نوع حفاری که دستی باشد یا ماشینی، اکیپ حفاری در محل حاضر می شود. برخی از آزمایش های صحرایی نیز در محل انجام می شود مانند آزمایش اس پی تی و دانسیته.
مرحله چهارم: حضور کارشناس ناظر ژئوتکنیک
برای اینکه آزمایش های انجام شده مورد تایید سازمان نظام مهندسی قرار گیرد، باید یک کارشناس با تجربه و با علم کافی از شرکت بر سر پروژه اعزام گردد و از مراحل انجام حفاری و نمونه برداری از خاک فیلم برداری کند. سپس این فیلم ها را به سازمان نظام مهندسی ارسال کند. در غیر این صورت ممکن است آزمایش ها مورد تایید سازمان قرار نگیرد.
مرحله پنجم: انجام آزمایشات خاک
نمونه خاک هایی که از محل جمع آوری می شود برای انجام آزمایشات مختلف به آزمایشگاه برده می شوند. نمونه خاک باید با نایلون های کیپ زیپ که باعث حفظ رطوبت خاک می شود بسته بندی و انتقال یابد. تست های مختلفی از جمله درصد رطوبت خاک، دانه بندی، خمیری، روانی، آزمایش برش خاک و … بر روی خاک انجام می گردد تا ویژگی های مکانیکی و فیزیکی خاک مشخص شود.
مرحله ششم: صدور دفترچه نتایج
همانطور که قبل تر گفتیم در این مرحله نتایجی که از آزمایشات به دست می آید در قالب دفترچه ای تنظیم می شود. که به آن دفترچه نتایج آزمایشگاه یا دفترچه مکانیک خاک می گویند.
مرحله هفتم: ارسال مدارک به نظام مهندسی
در این مرحله تمام مستندات آزمایش های صحرایی و آزمایشگاهی به سازمان نظام مهندسی ارسال می گردد. سازمان با دقت مدارک را بررسی خواهد کرد و اگر شرکت انتخابی تجربه و اعتبار خوبی داشته باشد بعد از طی زمان کوتاهی تاییدیه آن صادر خواهد شد.
انواع آزمایش خاک
در پروژه های عمرانی و ساختمان سازی چند نمونه از آزمایش های مهم و اساسی بر روی خاک محل انجام می شود که در ادامه به چند مورد اشاره خواهیم کرد.
- آزمایش اس پی تی SPT خاک
- آزمایش هم ارز خاک
- آزمایش حد روانی خاک
- آزمایش برش مستقیم خاک
- آزمایش متراکم شدن خاک
آزمایش اس پی تی SPT خاک
از مهمترین آزمایشات مربوط به خاک، آزمایش SPT نفوذ استاندارد خاک است. در این آزمایش وزنه ای حدود 63 کیلوگرم را از ارتفاع 80 سانتی متری رها کرده سپس فرورفتگی ایجاد شده بر روی خاک را اندازه گیری می کنند.
آزمایش هم ارز خاک
تعیین نسبت ماسه به خاک در آزمایشات انجام شده بر روی خاک را آزمایش هم ارز می نامند. این آزمایش نیز یکی از آزمایشاتی است که در محل ساخت و ساز انجام می شود.
آزمایش حد روانی خاک
از آزمایش های مهم دیگری که برای تست خاک انجام می شود تست حد روان شدن است. در این آزمایش زمانی که خاک از حالت خمیری به صورت روان شدن تغییر می یابد بررسی می شود و درصد رطوبت آن به دست می آید.
آزمایش برش مستقیم خاک
هدف از انجام آزمایش برش مستقیم خاک دست یابی به پارامترهای مقاومت برشی خاک است تا میزان استحکام آن در برابر بار سازه تعیین گردد.
آزمایش متراکم شدن خاک
سنجش و آزمایش تراکم خاک به مهندسین کمک می کند تا میزان تراکم خاک را در برابر بارهای وارد شده از سازه را بسنجند.
معرفی انواع تیپ خاک
خاک ها را می توان از نظر مقاومت، کیفیت و نیروی برشی به چهار تیپ تقسیم بندی کرد. انواع تیپ خاک عبارتند از:
خاک تیپ یک
یکی از بهترین نوع خاک که کیفیت بالایی دارد خاک تیپ یک است. این خاک دانه های درشت، سخت و متراکمی دارد و برای ساخت سازه گزینه مناسبی است.
خاک تیپ دو
کیفیت خاک تیپ دو کمی پایین تر از تیپ یک است اما با این حال برای ساخت بسیاری از سازه ها مناسب است.
خاک تیپ سه
کیفیت این خاک متوسط است و حاوی ریزدانه و درشت دانه است. می توان گفت برای بسیاری از سازه ها این خاک کیفیت خوبی ندارد.
خاک تیپ چهار
تیپ چهار کیفیت ضعیفی دارد و حاوی ریز دانه های خالصی است و برای ساخت سازه به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود.
اهمیت آزمایش در تشخیص کیفیت خاک
با توجه به مطالب فوق نتیجه می گیریم که آزمایش خاک برای تشخیص کیفیت خاک محل احداث ساختمان ها بسیار اهمیت دارد. علاوه بر آن آزمایش خاک می تواند در انتخاب نوع مصالح و میزان آن به مهندسان کمک کند. با تجزیه و تحلیل ویژگی های مکانیکی و هیدرولیکی خاک و همچنین رفتار خاک در برابر بارگذاری می توان مشکلاتی که ممکن است در پروژه های عمرانی اتفاق بیفتد را پیش بینی کرد و از وقوع آنها جلوگیری نمود. نکته مهمی که در فرآیند آزمایش خاک باید به آن توجه شود، سپردن این کار به یک گروه متخصص و با تجربه است. زیرا انجام آزمایش خاک حساسیت های زیادی دارد و اگر فرد یا شرکتی که این مسئولیت را بر عهده می گیرد از نظر علمی و تجربه در حد پایینی باشد ممکن است آزمایش انجام شده نادرست باشد و مورد تایید سازمان نظام مهندسی قرار نگیرد. همچنین در صورت احداث سازه بر روی چنین خاکی به دلیل اطلاعات نادرستی که در مورد خاک ارائه شده، در زمان وقوع زلزله و همچنین فشار بار سازه به تخریب ساختمان و یا نشست آن می انجامد. مرکز ژئوکاو از شرکت های با سابقه در زمینه انجام آزمایشات خاک است و دارای کادری مجرب و با دانش بالا است.