09123436480

تلفن پشتیبانی شرکت

8 الی 18

تماس تلفنی طول هفته

آزمایش ژئوتکنیک

مطالعات ژئوتکنیک خاک

آزمایش ژئوتکنیک خاک با هدف تعیین مقاومت خاک و شناسایی خصوصیات تخصصی و مهندسی خاک به انجام می رسد. در واقع، استارت پروژه های عمرانی و ساخت و ساز انواع سازه ها با هر ارتفاع و ابعادی، نیازمند بررسی کامل خاک و زمین آن ناحیه مورد نظر است و این کار به وسیله مطالعات ژئوتکنیک و آزمایشات خاک امکان پذیر خواهد بود. این آزمایش میزان ظرفیت باربری خاک و تیپ کلی خاک را مشخص می سازد.

ژئوتکنیک خاک

فرقی نمی کند سازه و یا ساختمانی که در یک ناحیه از زمین ساخته می شود دارای چه ابعاد و ارتفاعی است. چرا که تمامی این سازه ها هم به جهت طولی و هم عرضی به خاک خود فشار وارد می کنند و اگر خاک زیرین آنها از مقاومت و ظرفیت بالایی برخوردار نباشد، امکان نشست خاک و ریزش آن وجود دارد. به همین دلیل است که قبل از شروع ساخت و ساز ساختمانهای مختلف ابتدا باید میزان ظرفیت باربری و مقاومت خاک بررسی شود. در این شرایط است که آزمایش ژئوتکنیک یا همان آزمایش خاک اهمیت بالایی پیدا می کند و مهندسین با انجام این تست می توانند تمامی خصوصیات و تیپ کلی خاک مانند لایه بندی زیر سطحی، نحوه اندر کنشی و کیفیت کمی و کیفی خاک مورد نظر را به دست آورند و سپس استارت پروژه های عمرانی را بزنند.

هزینه انجام آزمایش ژئوتکنیک

هزینه انجام آزمایش خاک بر اساس شرایط متفاوتی که در انجام پروژه وجود دارد متفاوت است و این متغیرها و جزییات هزینه نهایی را تعیین می کنند. طبیعتا هزینه ها کاملا شفاف و با نرخ مصوب قبل از انجام پروژه خدمت کارفرما اعلام میشود. برای دریافت مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر و برای آگاهی از هزینه های انجام انواع آزمایش ژئوتکنیک با کارشناسان شرکت زمین کاو بنیان تماس بگیرید.

هدف از انجام آزمایش ژئوتکنیک خاک

آزمایش ژئوتکنیک خاک از طریق حفاری زمین به انجام می رسد. حفاری زمین و ایجاد گمانه را می توان هم به صورت دستی و هم به صورت ماشینی انجام داد. در ادامه خواهید خواند که هدف از انجام آزمایش ژئوتکنیک خاک چیست.

انواع آزمایش ژئوتکنیک خاک

آزمایش ژئوتکنیک خاک در انواع مختلفی به انجام می رسد. چند مورد از اصلی ترین و مهمترین آزمایش های خاک به شرح زیر هستند.

  • آزمایش نفوذ استاندارد خاک
  • آزمایش هیدرومتری خاک
  • آزمایش سه محوری خاک
  • آزمایش تک محوری خاک چسبنده
  • آزمایش حد روانی خاک
  • آزمایش برش مستقیم خاک
  • آزمایش دانه بندی خاک

آزمایش نفوذ استاندارد خاک

از مهمترین آزمایشات ژئوتکنیک خاک، آزمایش نفوذ استاندارد خاک SPT است که برای تشخیص کلی تیپ و مقاومت خاک به کار می رود. روش انجام این آزمایش به این صورت است که در منطقه ای که قرار است ساخت و ساز انجام شود، بخشی از خاک آن زمین در نظر گرفته می شود. سپس شیئی سنگین با وزن حدودی ۵/۶۳ کیلوگرمی از فاصله یک متر یا 80 سانتی متری به سمت زمین رها می شود. مقدار تو رفتگی حاصل از برخورد وزنه با خاک را اندازه گیری کرده و مقاومت و تیپ کلی خاک محاسبه می شود.

آزمایش هیدرومتری خاک

آزمایش هیدرومتری یا رسوب گذاری خاک روشی است که به منظور مشخص سازی سطح کیفی ذرات ریزدانه خاک رد شده از الک با نمره 200 مورد استفاده قرار می گیرد تا سرعت ته نشین شدن ذرات خاک محاسبه شود. ابزاری مورد استفاده در این آزمایش، ابزاری به نام هیدرومتر است که دارای چگالی ثابتی بوده و تنها برای ذرات ریزدانه خاک استفاده می شود. نحوه انجام این آزمایش به صورت زیر است.

_ در مرحله اول کمی از خاک مورد نظر را توسط الک نمره 10 الک کرده و پس از این که حدود 50 گرم از خاک الک شد، آنها را با ترازو وزن می کنیم. توجه داشته باشید که ترازو باید دیجیتالی باشد.

1- بعد از الک و وزن کردن خاکهای ریزدانه، آن 50 گرم خاک الک شده را با 120 سی سی محلول جدا کننده در دستگاه مخصوص مخلوط کننده ریخته و به مدت 10 دقیقه اجازه دهید تا ترکیب و مخلوط شوند.

2- محلول و مخلوط به دست آمده را از دستگاه خارج کرده و درون ظرفی استوانه ای بریزید و آنقدری آب مقطر به مخلوط اضافه کنید تا حجم آن به 1000 سی سی برسد.

3- استوانه را حدود 60 بار در 60 ثانیه تکان دهید و در بازه زندانی های 2، 3 ،5، 30، 60، 250 و 1440، توسط هیدرومتر شروع به قرائت کنید.

آزمایش سه محوری خاک

با استفاده از آزمایش سه محوری خاک توسط دستگاه سه محوری، می توان مقاومت برشی، سختی برشی و دیگر پارامتر های مهندسی خاک را مورد بررسی قرار داد. برای انجام این آزمایش باید در ابتدا نمونه ای از خاک مورد نظر را درون یک ظرف استوانه شکل بریزید و ظرف استوانه ای را درون دستگاه و ما بین صفحات دایره ای فلزی به صورت عمود قرار دهید. در این شرایط باید به نمونه و یا همان خاک موجود در استوانه فشار سیال وارد شود. به این منظور صفحه بالایی استوانه به صورت رفت و برگشت از بالا به پایین حرکت می کند و خاک را تحت فشار قرار می دهد. این کار موجب می شود تا شما بتوانید با میزان ورودی و خروجی سیال، تغییرات حجم خاک را اندازه گیری نمایید.

آزمایش تک محوری خاک چسبنده

از این آزمایش تنها برای خاک های ریزدانه چسبنده ای استفاده می شود که آب از آنها خارج نمی شود. هدف از انجام این آزمایش این است که میزان مقاومت فشاری محصور نشده خاک چسبنده تعیین و مشخص شود.

آزمایش حد روانی خاک

آزمایش حد روانی یکی از آزمایشات مهم ژئوتکنیک خاک است که در آن میزان درصد رطوبت خاک چسبنده ای که از حالت خمیری خارج شده است، معین و مشخص می شود.

آزمایش برش مستقیم خاک

از جمله آزمایشات ژئوتکنیک خاک اجباری شهرداری، همین آزمایش برش مستقیم خاک است که با هدف شناخت و مشخص کردن کامل پارامترهای مقاومت برشی و ظرفیت باربری خاک به انجام می رسد. این آزمایش بر روی خاک هایی با تیپ 2 ( انواع خاک دست نخورده و بازسازی شده) انجام می شود.

آزمایش دانه بندی خاک

آزمایش دانه بندی نیز یکی دیگر از انواع آزمایش ژئوتکنیک خاک است و با هدف جمع آوری و دسته بندی ذرات تشکیل دهنده خاک از لحاظ اندازه انجام می شود تا با استانداردهای صنعت ساختمان مقایسه شوند.

تجهیزات آزمایش ژئوتکنیک خاک

برای انجام تست و آزمایش ژئوتکنیک خاک باید ابزارهای زیر تهیه شود تا این آزمایش به بهترین نحو و آسانترین شکل انجام شود و نتیجه های به دست آمده نیز دقیق باشد.

در چه شرایطی نیاز به انجام آزمایش ژئوتکنیک خاک نیست؟

طبق قوانین نظام مهندسی در صورت وجود شرایط زیر دیگر نیازی به انجام آزمایش ژئوتکنیک خاک نخواهد بود. شرایطی همچون:

>> نوع زمین باید طبق مبحث 6 مقررات ملی ساختمان از تیپ یک و دو باشد.

>> تمامی داده های لازم و کافی از زمین و خاک مورد نظر در دسترس مهندسین باشد.

>> سازه ای که قرار است در زمین مورد نظر ساخته شود از اهمیت زیادی برخوردار نباشد و چندان مهم نباشد. سازه هایی همچون ساختمان های کمتر از 4 طبقه، پارکینگ و گاراژ های کوچک، انباری و ساختمان های مسکونی از انجام آزمایش ژئوتکنیک خاک معاف هستند.

>> برای ساخت و ساز پروژه های عمرانی که مساحت و زیربنای کمتر از 300 متر مربع دارند نیز نیاز به انجام آزمایش ژئوتکنیک خاک نخواهد بود.

>> در مجاورت با زمینی که می خواهید سازه ای را بنا کنید نباید سازه دیگری وجود داشته باشد که این امکان در زمین های شهری وجود نداشته و تنها برای ساخت و ساز در خارج از شهر می توان این آزمایش را نادیده گرفت.

>> میزان و سطح آب های زیر زمینی در زمین مورد نظر نباید بالا باشد.

>> منطقه مورد نظر برای ساخت پروژه های عمرانی نباید بر روی گسل باشد. در غیر این صورت حتما باید آزمایش ژئوتکنیک خاک انجام شود.

>> اگر برای ساخت ساختمان مورد نظر خود به گودبرداری کمتر از دو متر نیاز دارید، دیگر نیازی به انجام تست ژئوتکنیک خاک نیز نخواهد بود.

>> خاک زمین مورد نظر نباید روان گرا و متورم شونده باشند.

انجام آزمایش ژئوتکنیک توسط ژئوکاو

به منظور انجام پروژه های عمرانی خود نیاز به شناسایی دقیق تیپ خاک و خصوصیات مهندسی خاک خواهید داشت و در این شرایط باید یک سری آزمایشات ژئوتکنیک انجام شود. انجام این آزمایشات باید توسط تیم مهندسی خبره ای به انجام برسد تا محاسبات و اندازه گیری ها به دقیق ترین نحو انجام شود. گروه مهندسی زمین کاو بنیان با بیش از 10 سال سابقه در عرصه مطالعات و آزمایش های ژئوتکنیک و لرزه نگاری، مهارت و موفقیت های بسیاری را در این زمینه به دست آورد و بیش از 500 آزمایش ژئوتکنیک را با موفقیت به انجام برساند. تجهیزات ژئوفیزیکی موجود در این شرکت از بهترین و پیشرفته ترین دستگاه های موجود در جهان بوده و تمامی محاسبات و ارزیابی ها را به دقیق ترین شکل ممکن ارائه می دهند. شما می توانید برای دریافت مشاوره های بیشتر در زمینه خدمات ژئوفیزیک، لرزه نگاری، عملیات لرزه درون چاهی همانند آزمایش دانهول، عملیات برش نگاری و آزمایشات لرزه نگاری شکست مرزی (انکساری)، مطالعات امواج لرزه ای سطحی (MASW) با کارشناسان ما در تماس باشید.