09123436480

تلفن پشتیبانی شرکت

8 الی 18

تماس تلفنی طول هفته

آزمایش دیلاتومتری (DMT)

آزمایش دیلاتومتری | Dilatometer Test

آزمایش دیلاتومتری (DMT) از جمله آزمایش های صحرایی ژئوتکنیک است که رفتار و ویژگی های خاک اعم از میزان مقاومت برشی خاک را مورد بررسی قرار می دهد. این آزمایش از طریق وارد کردن فشار و نیروی جانبی به خاک انجام می شود. آزمایش دیلاتومتری به دلیل معایب بسیار آزمایش پرسیومتری ابداع شد و این معایب را در حین انجام آزمایش، برطرف نمود. در این محتوا از سایت ژئوکاو می خواهیم در خصوص آزمایش دیلاتومتری و کاربردهای آن اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم. پس حتما تا انتهای این مطلب ما را همراهی نمایید.

آزمایش دیلاتومتری | Dilatometer Test

تعریف آزمایش دیلاتومتری (DMT)

به طور کلی آزمایش دیلاتومتری (DMT) جهت بررسی رفتار خاک به منظور بارگذاری افقی مورد استفاده قرار می گیرد. این آزمایش از طریق ایجاد فشار در خاک به انجام می رسد. ابزار اصلی این آزمایش، نوعی تیغه تخت و صاف است. روی این تیغه یک غشاء لاستیکی وجود دارد و به تیغه منبع فشار وصل است. بر اثر اعمال فشار و نیرو، این غشاء لاستیکی پر از باد شده و این فشار موجود در غشاء موجب جا به جایی خاک اطراف تیغه می شود. با هر میزان فشار، میزان جا به جایی خاک نیز تغییر می کند و با ثبت این جا به جایی ها می توان به اطلاعات مفیدی از خاک مورد نظر رسید. به طور کلی برای انجام این آزمایش نیاز به حفر گمانه در خاک نخواهد بود. چرا که تیغه درون خاک فرو می رود. اما بنا به شرایط خاک مورد نظر و میزان سفت بودن خاک، امکان دارد که تیغه ورد خاک نشده و نیاز به حفر گمانه باشد.

بررسی تاریخچه آزمایش دیلاتومتری (DMT)

در ابتدا از آزمایش پرسیومتری برای بررسی رفتارهای خاک استفاده می شد. این روش برای بررسی اطلاعات خاک به منظور بارگذاری افقی مورد استفاده قرار می گرفت. بعد از آن، آزمایش دیلاتومتری ابداع شد. این آزمایش در این آزمایش هم مانند سایر آزمایشات ژئوتکنیکی دارای معایبی بود. همین مورد موجب شد تا محققین و دانشمندان تصمیم بگیرند تا عیب آن ها را برطرف کنند. مارچتی نخستین فردی بود که توانست این کار را انجام دهد. مارچتی اولین دستگاه دیلاتومتر تخت را در سال ۱۹۸۰ در ایتالیا معرفی نمود. از این رو به این دستگاه دیلاتومتر مارچتی می گفتند. بعدها انواع مشابهی از آن دستگاه در انگلیس و فرانسه ساخته شد و در نهایت به دلیل داشتن مزایای زیاد، استفاده از این دستگاه در سراسر جهان به صورت متداول رواج یافت.

نحوه انجام آزمایش دیلاتومتری

همانطور که گفته شد دستگاه دیلاتومتری دارای تیغه تخت و یک غشا لاستیکی است که به منبع فشار وصل است. هنگام انجام این آزمایش باید غشا لاستیکی توسط هوا کالیبره شود. لازم به ذکر است که به تیغه دستگاه تعدادی میله متصل است. سپس تیغه را وارد خاک کرده و تا عمق مورد نیاز ادامه می دهیم. بعد از این کار باید مخزن فشار را راه اندازی کنید. این مخزن شروع به اعمال فشار و نیرو کرده و غشا لاستیکی به خاک متصل می شود. این اعمال نیرو تا جایی ادامه پیدا می کند که میزان جا به جایی خاک به 1.1 میلی متر برسد.

آزمایش دیلاتومتری | Dilatometer Test

اجزای تشکیل دهنده دستگاه دیلاتومتری

سیستم آزمایش دیلاتومتری از اجزای مختلفی تشکیل شده و هر کدام از این بخش ها در انجام این آزمایش، نقش مهمی دارند. اجزای تشکیل دهنده این دستگاه شه شرح زیر است.

1.تیغه دیلاتومتر: در واقع می توان گفت که اصلی ترین بخش دستگاه دیلاتومتری، تیغه دیلاتومتر است. جنس این تیغه از فولاد بوده و لبه های بسیار تیزی دارد تا بتواند در خاک نفوذ کند. این تیغه دارای ضخامت 1.5 سانتی متری، طول 24 سانتی متری و عرض 9 سانتی متری است. بدنه تیغه دیلاتومتر دارای یک غشاء لاستیکی است که قطر آن به 6 سانتی متر می رسد.

2. میله های ارتباط: میله های رابط به منظور انتقال تیغه به عمق خاک، به انتهای تیغه متصل شده است.

3. کابل: کابل دیلاتومتری برای برقراری ارتباط بین تیغه و سیستم کنترل فشار مورد استفاده قرار می گیرد.

4. واحد کنترل: واحد کنترل دستگاه دیلاتومتری میزان جا به جایی خاک را ثبت می کند.

5. مخزن گاز: این مخزن از گاز نیتروژن پر شده و فشار منبع را تامین می کند.

مشاوره رایگان و ارتباط مستقیم با کارشناس اصلی

با تکیه بر دانش فنی و اجرایی مهندسین دانشگاه های معتبر کشور

آزمایش دیلاتومتری چه مزایایی دارد؟

آزمایش دیلاتومتری از مزایای بسیاری برخوردار بوده و با استفاده از این آزمایش می توان به راحتی و در مدت زمان کمی به نتیجه دلخواه رسید و اطلاعات مهمی در خصوص خاک مورد نظر کسب کرد. در ادامه به چند مورد از مهمترین مزایای آزمایش دیلاتومتری (DMT) اشاره خواهیم کرد.

معایب آزمایش دیلاتومتری (DMT)

آزمایش دیلاتومتری (DMT) نیز مانند سایر آزمایش های صحرایی دارای برخی معایب است. در ادامه به چند مورد از مهمترین معایب آزمایش دیلاتومتری اشاره خواهیم کرد.

بررسی کاربردهای آزمایش دیلاتومتری (DMT)

آزمایش دیلاتومتری در زمینه کسب اطلاعات و ویژگی های خاک، کاربرد بسیاری داشته و استفاده گسترده ای از این آزمایش می شود. از جمله مهمترین کاربردهای آزمایش دیلاتومتری (DMT) می توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • تست مدول سختی محصور نشده در خاک (M)
  • تست ضریب پیش تحکیمی خاک (OCR)
  • بررسی ضریب نفوذ پذیری خاک (K)
  • تست چگالی خاک
  • تست زاویه اصطکاک داخلی در خاک ماسه‌ ای
  • تست مقاومت برشی زهکشی نشده خاک رس
  • آزمایش مدول الاستیسیته (E)
  • بررسی ضریب فشار جانبی خاک در حالت سکون (K۰)

هزینه انجام آزمایش دیلاتومتری

آزمایش دیلاتومتری (DMT) به دلیل سهولت در انجام و عدم پیچیدگی با هزینه بسیار به صرفه تری به انجام می رسد. از این رو بیشتر مهندسین ترجیح می دهند از این روش برای کسب اطلاعات خاک استفاده کنند. البته که هزینه دقیق این آزمایش به موقعیت و شرایط خاک مورد نظر و دیگر عوامل نیز بستگی دارد. در صورت تمایل برای استعلام دقیق هزینه انجام این تست می توانید از صفحه تعرفه خدمات ژئوتکنیک استفاده کنید یا با شماره های درج شده در زیر تماس بگیرید.

انجام آزمایش دیلاتومتری توسط تیم ژئوکاو

در این محتوا تعریف کاملی از آزمایش دیلاتومتری را در اختیار شما قرار داده و به بررسی مزایا، معایب و کاربردهای این آزمایش پرداختیم. این آزمایش به عنوان رایج ترین آزمایش های صحرایی به شمار می رود و استفاده گسترده ای از آن می شود. تیم مهندسی زمین کاو بنیان نیز با مهارت بالایی که در زمینه انجام تمامی آزمایش های ژئوتکنیکی دارد، می تواند این آزمایش را به بهترین نحو به انجام برساند. مهندسین شرکت ژئوکاو از مهارت و تجربه بالایی در زمینه مطالعات ژئوفیزیک و انجام آزمایش های مربوط به این زمینه برخوردار هستند و با دقت بسیار بالایی فعالیت می کنند. اگر در زمینه انجام آزمایش های صحرایی و ژئوتکنیکی نیاز به راهنمایی بیشتر دارید می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.