تست التراسونیک بتن
یکی از آزمایشاتی که در سازه های مختلف از جمله ساختمان ها، پل ها، سازه های عمرانی و بسیاری از سازه های دیگر بر روی بتن انجام می شود آزمایش التراسونیک UT است. این آزمایش برای نظارت بر وضعیت بتن و بررسی عیوب آن انجام می شود. در ادامه از سایت ژئوکاو قصد داریم مختص این آزمایش بیشتر صحبت کنیم پس با ما همراه باشید.
تست التراسونیک UT
آزمایش التراسونیک یکی از آزمایشات غیر مخرب است و مبتنی بر امواج فراصوتی بوده که این امواج از محدوده شنوایی ما خارج است. برای تشخیص عیوبی مانند خوردگی ها، ترک ها،حفره ها و بسیاری از عیوب سطحی و زیر سطحی درون قطعه از آزمایش التراسونیک استفاده می شود. امواج فراصوتی توسط مبدل یا ترنسدیوسر تولید می شود و به داخل قطعه منتقل داده می شود انعکاس این امواج باعث ثبت داده هایی می شود که می تواند عیوب بتن را مشخص سازد. این اطلاعات به کارشناسان و متخصصین کمک می کند تا در خصوص عملکرد، نیازها و روش های تعمیرات و بازسازی سازه های بتنی تصمیم درستی بگیرند. آزمایش التراسونیک به هیچ عنوان باعث تخریب بتن نمی شود و این یکی از ویژگی های مثبت این تست به حساب می آید که ما می توانیم بدون تخریب به عیوب داخلی بتن پی ببریم و درصدد رفع آن بر آییم.
نحوه کار تست التراسونیک
آزمایش التراسونیک با امواج فراصوتی انجام می شود به این صورت که امواجی با دامنه بین ۵ تا ۲۵ مگاهرتز، توسط یک مولد صوتی به قطعه مورد آزمایش فرستاده می شود. این امواج حین بر خورد به ناپیوستگی ها و عیوب سطحی و زیر سطحی بازتاب شده و این بازتاب ها توسط مولد صوتی دریافت می گردد سپس به پالس های الکتریکی تبدیل شده و در صفحه نمایش به صورت یک سیگنال ظاهر خواهد شد. مهندسین با بررسی این سیگنال ها به اطلاعات مختلفی از قبیل مکان، عمق، ابعاد و نوع عیب دست پیدا می کنند.
آزمایش التراسونیک و تعیین ترک های بتن
یکی از کاربردهای تست التراسونیک که بسیار مهم و حیاتی است تعیین ترک های بتن است. از آنجایی که پالس های تست التراسونیک بتن در هوا قادر به حرکت نیست از این رو وجود ترک یا حفره در مسیر آنها، باعث افزایش طول مسیر پالس ها می شود و پالس ها ضعیف خواهند شد. بوجود آمدن چنین وضعیتی نشان دهنده معیوب بودن قطعه است.
نکته ای که در انجام این تست وجود دارد این است که امواج برشی از میان آب نمی توانند عبور کنند، بنابراین انجام این تست برای حفره ها و ترک هایی قابل اجراست که پر از آب نبوده باشند.
تست التراسونیک و تعیین یکنواختی بتن
یکی دیگر از کاربردهای تست التراسونیک تعیین یکنواختی بتن است. برای این منظور سرعت پالس ها مورد بررسی قرار می گیرد و از دل آن اطلاعات مفیدی در مورد تغییر پذیری استانداردهای ماده به دست می آید. فواصلی که تست التراسونیک بتن بر روی آن صورت می گیرد برای قطعات بزرگ یکنواخت،یک متر در نظر گرفته می شود و در حالی که برای قطعات کوچک و ناهمگون این فاصله کمتر است. باید گفت که دقت نتایج خروجی به فواصلی که تست التراسونیک بتن بر روی آن صورت می گیرد بستگی دارد. مقادیر به دست آمده از سرعت پالس التراسونیک به شکل نمودار ستونی نمایش داده می شود که موجب سهولت فرآیند تشخیص می گردد. بتنی که کیفیت خوبی داشته باشد یک خیز کاملا مشخص در توزیع را نشان خواهد داد.
هدف از آزمایش UT بتن چیست؟
- هر گونه آسیب و ناپیوستگی در بتن از جمله لایه لایه شدن، ترک داشتن و ... با آزمایش التراسونیک قابل تشخیص است.
- با استفاده از آزمایش التراسونیک مقدار مقاومت بتن در بخش های مختلف آن مورد سنجش و ارزیابی قرار می گیرد.
- ابعاد، اندازه و عمق ترک های موجود در بتن با این آزمایش مشخص می گردد.
- میزان کیفیت مقاوم سازی بتن را مورد ارزیابی قرار می دهد.
- التراسونیک تغییرات خواص بتن با گذشت زمان را نیز اندازه گیری می کند.
- تعیین یکنواختی بتن در یک عضو یا بین اعضای سازه و تعیین مدول ارتجاعی و ضریب پواسون دینامیکی بتن توسط آزمایش التراسونیک قابل اجرا است.
آزمایش التراسونیک و مقاوم سازی ساختمان
به کمک آزمایش اولتراسونیک بتن می توان اطلاعاتی درباره ی مقدار ترک ها ، ابعاد و عمق آنها به دست آورد . بررسی نتایج حاصل از آزمایش اولتراسونیک بتن به مهندسان کمک می کند تا بهترین روش مقاوم سازی ساختمان و همچنین تقویت سازه های بتنی را ارائه دهند. همچنین با تست اولتراسونیک بتن می توان به بررسی و ارزیابی کیفی عملیات مقاوم سازی صورت گرفته بر روی بتن نیز پرداخت. به این صورت که بعد از عملیات مقاوم سازی امواج عبور داده می شوند و از آنجایی که سرعت صوت در محیط های مختلف متفاوت است می توان عیوب و ناپیوستگی های درون قطعه را تشخیص داد. این آزمایش به طراحان و کارشناسان امکان تصمیم گیری در زمینه طرح های مقاوم سازی و تقویت و یا صحت سنجی عملیات های انجام شده را خواهد داد. آزمایش التراسونیک در سراسر جهان مورد قبول بوده و ابزار سبک و قدرتمند مناسبی بوده که به راحتی قابل اجراست.
هزینه انجام آزمایش التراسونیک
با توجه به کاربرد های مختلفی که آزمایش التراسونیک دارد و در مطالب فوق نیز به آن اشاره کردیم، هزینه این آزمایش به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله این عوامل نوع دستگاهی که مورد استفاده قرار می گیرد، تعداد دفعات انجام آزمایش و همچنین مسلح یا غیر مسلح بودن نمونه تحت آزمایش است. بنابراین هزینه نهایی تست التراسونیک ممکن است در پروژه های مختلف متفاوت باشد به همین منظور بهتر است از مهندسین در این حوزه مشورت بگیرید و هزینه انجام تست را جویا شوید. آزمایش التراسونیک برای تخمین مقاومت بتن و بررسی وجود ترک، بدون تخریب نمونه مورد آزمایش است که مناسب ترین روش برای این منظور به حساب می آید که سرعت عمل بالایی نیز دارد. به همین دلیل می توان گفت هزینه آن مقرون به صرفه تر از روش های تخریبی است.
مزیت های آزمایش التراسونیک بتن چیست؟
- برای انجام آزمایش التراسونیک نیازی به تخریب سازه نیست.
- انجام این تست در شرایط مختلف آب و هوایی قابل اجراست.
- با این آزمایش می توان در مدت زمان کوتاهی کیفیت بتن را تشخیص داد.
- تفسیر نتایج به دست آمده از آزمایش التراسونیک آسان است.
- توسط آزمایش التراسونیک امکان تخمین مقدار مقاومت فشاری بتن وجود دارد.
تست التراسونیک جوش یک روش نوین برای کنترل کیفیت قطعات جوش خورده…